Tahmini Fındık Rekoltesi Açıklandı


Tahmini Fındık Rekoltesi Açıklandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı tahmini fındık rekoltesini  468 bin ton olarak açıkladı.

Çelik, Bakanlıkta düzenlediği toplantıda, fındığın özellikle Karadeniz bölgesinin temel geçim kaynağı olduğunu söyledi. Türkiye'de 702 bin hektar alanda fındık yetiştirildiğini belirten Çelik, "Ortalama yıllık olarak 550 bin ton civarında fındık üretimi gerçekleşmiş bulunmaktadır. Ülkemizde dünya fındık üretiminin yüzde 68'i gerçekleştiriliyor ve tarımsal ürün ihracat gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15'ini fındık oluşturuyor. Fındıktan 2014-2015 yıllarında 2,8 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde edilmiş bulunuyor." diye konuştu.

Fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Çelik, şubat ayında Karadeniz bölgesinde gerçekleştirdikleri toplantılarda, fındıkla ilgili gelinen nokta ve alınması gereken önlemlere dair kararlar aldıklarını hatırlattı. Fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, var olan desteğin devam etmesi, fındık borsalarının geliştirilmesi, lisanslı depoculuk ve fındık daire başkanlığı kurulmasına yönelik kararları sektörle paylaştıklarını anlatan Çelik, "Rekolte 3 kaynaktan açıklanıyordu ve böylece rekolteyi açıklayan her birim kendi lehine olacak bir açıklamayı kamuoyuyla paylaşıyor, üretici de 3-4 çeşit rekolte tahminiyle karşı karşıya kalıyordu. Bu da üreticinin aleyhine bazı gelişmelere neden oluyordu. Bundan sonra rekolte açıklamasını, Bakanlık olarak temmuzun ilk yarısında tek elden biz açıklayalım dedik." dedi.

"Fındıkta üretici çok yüksek taleple karşı karşıya kalacak"

Çelik, geçen yıl fındık rekoltesinin 646 bin ton olduğunu hatırlatarak, bu yıl bazı dezavantajlı durumlar yaşandığını dile getirdi. Rekoltenin dönemsel verimlilik düşüşü ve iklim şartları nedeniyle olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Çelik, ağustos ayından itibaren fındıkta hasadın başlayacağını belirtti.

Bakan Çelik, bu yıl fındık rekoltesinin tahmini 468 bin ton olduğunu söyledi. Sektör temsilcileriyle yapılan değerlendirme ve alınan kararlar çerçevesinde fındık üreticilerinin sorunlarını çözmek için önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çelik şunları kaydetti:

"Arz fazlaysa fiyatlarda ister istemez bir düşüş oluyor. Geçen yıl böyle bir süreç yaşanmıştı. Ama 2016 itibarıyla aksi bir durum olacağı görülüyor. Şimdi fiyatların çok yüksek olacağı izlenimi söz konusu. Geçen yıl fiyatlar inişli çıkışlı seyretti ama bu yıl biz böyle bir tablo beklemiyoruz. Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak. Ama biz sektörün sorunlarıyla yakinen ilgilenmeye devam edeceğiz. Stabil bir şekilde önlerini görecekleri bir piyasanın oluşması ve piyasada spekülatif oyuncular söz konusu ise onlarla da mücadele ederek, bu konudaki haksızlıkları ortadan kaldıracak çalışmaları yapacağız."

"Rusya ile ilişkilerde kısa süre içerisinde olumlu gelişmeler olacak"

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çelik, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde gelinen son duruma yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, Rusya'nın gıda ürünlerine uyguladığı ambargolara değinerek, "Keşke tarım sektörüne yönelik bu uygulamalar yaşanmasıydı. Ama genel itibarıyla Rusya birtakım kısıtlamalar uygulayarak üreticilerin mağduriyet yaşamasına neden oldu. Önümüzdeki yeni dönemde sıkıntıların giderilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Atılması gereken adımları karşılıklı atma noktasında olduğumuzu söylemeliyim. Her iki tarafın da bakışı, sorunları ortadan kaldırmaya dönük olduğu için kısa süre içerisinde olumlu gelişmeler olacağını söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

100 bin baş hayvan alımıyla ilgili ihale

Çelik, ESK'nın önemine değinerek, sütle ilgili ciddi adımlar atıldığını söyledi. Bakanlar Kurulu'nun ESK'ya 400 bin baş hayvan ithal etme yetkisi verdiğini hatırlatan Çelik, "2 Temmuz'dan itibaren yalnız ESK tarafından hayvan ithalatının sıfır gümrükle gerçekleştirileceği bir döneme girmiş bulunuyoruz. 4 Temmuz itibarıyla ihaleye çıkıldı ve talepler alındı. Şimdi 100 bin baş hayvan alımıyla ilgili ihaleye çıkılmış bulunuyor. Teklifler alınacak ve en uygunu hangisi ise onu değerlendireceğiz." diye konuştu.

Ramazan Bayramı öncesi Avrupa'dan 15 bin baş kesimlik hayvanla ilgili yapılan ihalenin sonuçlandığına değinen Çelik, "İlk partisi bugün ülkemize girmiş olacak. Ayrıca daha önce karkas et olarak 10 bin ton et AB'den ülkemize girmiş bulunuyor. Bu anlamda sıkıntı yok. Sistem bu ay içinde daha sağlıklı biçimde ESK tarafından oturtulmuş olacak. Piyasadaki fiyat oynaklığının ortadan kalkması konusunda önümüzdeki bir ayın çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de barınan Suriyelilere TOKİ'den daire verilmesi çalışmalarının hangi aşamada olduğuna yönelik bir soru üzerine Çelik, konunun yüzeysel değerlendirilebilecek bir şey olmadığını söyledi. Çelik, "Türkiye, ciddi bir sorunla karşı karşıyadır. Avrupa, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin 20'de 1'ine bile tahammül edemiyor ama Türkiye 3 milyon Suriyeliye kapılarını açmış ve açmak zorunda." dedi. ​

Kaynak: tarim.gov.tr


Yayın Tarihi: 11/07/2016

Diğer Resimler

Tahmini Fındık Rekoltesi Açıklandı