Döviz Kuru, Bir Silah Gibi Kullanılıyor


Döviz Kuru, Bir Silah Gibi Kullanılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 34. Muhtarlar Toplantısı’nda, Türkiye’nin 14 ilinden gelen mahalle ve köy muhtarı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.

Konuşmasında Türkiye’nin maruz kaldığı saldırıların ekonomik boyutuna da işaret eden ve “Elinde silahı, elinde bombası olan teröristle elinde doları, avrosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından hiçbir fark yoktur. Amaç; Türkiye’ye diz çöktürmek, Türkiye’yi teslim almak, Türkiye’yi hedeflerinden uzaklaştırmaktır” sözlerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurunun bir silah gibi kullanıldığını, yaşanan sıkıntı ve sorunların hiçbirinin Türkiye’de döviz kurunun bugünkü seviyelerine gelmesinin açıklaması olmadığını vurguladı.

Dünya ekonomisinin yapısal bir dönüşüm sürecinden geçtiği bir dönemde yaşanan hadiselerin, yeni kurallar ve yeni kurumlar üretilmesine vesile olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesi için çalışıp hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

“DÖVİZ ÜZERİNDEN YAPILAN SPEKÜLASYONLARIN DERİNLİĞİNİN OLMADIĞI ORTADADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında şu değerlendirmelere yer verdi: “Döviz üzerinden yapılan spekülasyonların derinliğinin olmadığı, çok küçük rakamlarla ve daha ziyade kâğıt üzerinde yürütülen işlemlerle kurların yükseltildiği ortadadır. Milletimiz döviz almak yerine satarak, 15 Temmuz’un ertesi günü başlatılan ilk dalga saldırının önünü kesmişti. Bunun devamını ben milletimden rica ediyorum. Bugün aynı tutumu sürdürmeliyiz. Merkez Bankamız ve tüm bankalarımız da bu oyunu bozmaya yönelik bir pozisyon almalıdır. Merkez Bankası bu konuda gerekli tedbirleri alacak imkân ve kabiliyetlere sahiptir. Eğer bu sebepten dolayı bir fedakârlık yapılacaksa, işte bugünler tam zamanıdır. Tüm ülkenin ve milletin karının, hatta bekasının söz konusu olduğu bir durumda bankalar farklı hesapların içine giremez, girmemelidir. Aynı şekilde iş dünyamıza yaptığım çağrıyı tekrarlamak istiyorum; gün, yatırım yapma, üretim yapma, istihdamı artırmak, duran çarkları çalıştırma, çalışanları hızlandırma günüdür. Eğer bugün bu riski almazsanız, yarın riske atacak hiçbir şeyiniz kalmayabilir.

Vatandaşları ve tüm kurumları, terör örgütlerinin silahlı ve bombalı eylemlerine, milleti ayrıştırma çabalarına karşı olduğu kadar ekonomiyi çökertme gayretlerine karşı da millî bir seferberlik ruhu içinde hareket etmeye çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehitlerimize, gazilerimize, bize bu toprakları vatan yapmak için her türlü fedakârlığı göze alan tüm ecdadımıza bunu borçluyuz. Bizden sonra gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza da bunu borçluyuz. Yaşadığı bu tarihî günlerde ülkemizin ve milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, mücadelesine, hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayan herkes birer kahramandır, öyle anılacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesini teşriflerinden dolayı muhtarlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtarlardan mahalle ve köylerindeki vatandaşlara selam ve muhabbetlerini iletmelerini istedi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 12/01/2017