Dengeli Beslenme Okul Başarısını Artırıyor


Dengeli Beslenme Okul Başarısını Artırıyor

OMÜ Vakfı Koleji’nde, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Dengeli Beslenme ve Öğrenme’ konulu panel bütün öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Öğrencilerin yoğun ilgisi sordukları sorularla belli oldu.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI

Panelin birinci bölümünde Zeynep Uzdil ( Araşt.Görevlisi),  Aybüke Gizem Kayacan (Araşt. Görevlisi) Genel Beslenme konusunda bilgiler verdi kahvaltının ve protein ağırlıklı beslenmenin önemini vurguladı. Ayrıca “Okul çağı, çocuklar için geleceğe dönük birçok alışkanlığın kazanıldığı altın değerinde bir dönemdir. Bu nedenle bu yaşlardaki çocuklara düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırarak kahvaltı öğününü sevdirmek, sağlıklı gelecek için çok önemli bir adımdır. Gece boyu aç kalan vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye ihtiyaç duyar. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir”

BAŞARI ORANI YÜZDE 50 DÜŞÜYOR

“ Kahvaltı günün en önemli öğünü, çünkü kahvaltı yapan çocuklarla, kahvaltı yapmayan çocuklar arasındaki başarı oranında yüzde 50 düşme gözleniyor. Kahvaltı yapmayan çocuklarda anımsama ve öğrenme yeteneği azalıyor, dikkat eksikliği başlıyor. Acıktıkları için ise kan şekerleri düşüyor, abur cubura daha yatkın oluyorlar, aşırı kilo alımı başlıyor ve bunun yan etkileri baş gösteriyor.  Kahvaltıda, simit ve poğaça gibi karbonhidrat öğeleri tüketmek yerine, süt, yoğurt ve peynir yeme alışkanlığı edinilmeli” diye ilave ettiler.

BAK SEN ŞU OMEGA-3’ÜN İŞİNE

Panelin ikinci bölümünde Dr. Fatih Taşdemir “Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklar dikkatini toplamakta zorluk çeker, öğrenme yeteneği azalır ve derslere yeterli odaklanamaz. Bununla birlikte neden omega-3 alımına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dengeli beslenme denildiğinde, yeterli enerji , protein, vitamin ve minerallerin düzenli alındığı bir beslenme biçimi akla gelmelidir. Çünkü büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan en önemli kavram proteindir” dedi ve beynimizin %60 yağlardan bu yağların 1/3’ü de omega-3 yağından oluştuğunu vurgulayarak yeşil sebzeler ve balık yemenin önemine değindi.

Panel, katılımcılara verilen teşekkür belgelerinin ardından okul müdürü Mustafa Kurt’un kapanış konuşmasıyla son buldu. 


Yayın Tarihi: 08/01/2018