Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine’de


Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine’de

Yunanistan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaret kapsamında Gümülcine’ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazını Kırmahalle Camii’nde kıldıktan sonra ziyaret ettiği Celal Bayar Lisesi’nde yaptığı konuşmada, “Siz soydaşlarımla bir arada olmak benim için gerçekten çok ama çok anlamlı. Sizler burada özellikle topraklarınızda kimliğinizle, kişiliğinizle bir varlık mücadelesi verdiniz. Sizleri bundan dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum” dedi.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Yunanistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Atina’da temaslarını tamamlayarak Gümülcine’ye geçti. Dedeağaç Havaalanı'nda Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrungalos ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanitidis tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılamanın ardından karayoluyla Gümülcine’ye hareket etti.

Gümülcine’de geçtiği cadde ve sokaklarda kendisine sevgi gösterileriyle karşılayan Batı Trakya Türklerini selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazını Kırmahalle Camii’nde kıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazdan sonra şehirde bulunan Celal Bayar Lisesi’ni ziyaret etti ve öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yaptı.

“SİZLER BURADA KİMLİĞİNİZLE, KİŞİLİĞİNİZLE BİR VARLIK MÜCADELESİ VERDİNİZ”

65 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı olarak Yunanistan’a resmî ziyaretin kendisine nasip olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz soydaşlarımla bir arada olmak benim için gerçekten çok ama çok anlamlı. Sizler burada özellikle topraklarınızda kimliğinizle, kişiliğinizle bir varlık mücadelesi verdiniz. Sizleri bundan dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum” dedi.

 

Batı Trakya’da yaşayan 150 bine yakın Türkün, Türkiye ile Yunanistan arasında birer köprü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya Türklerini Yunanistan Parlamentosunda temsil eden dört milletvekilinin, soydaşların sorunlarını dile getirmesi ve bunun sonucunda belli adımların atılması gerektiğini söyledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde bu sorunları dile getirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunların çözülmesiyle Yunanistan’daki birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın daha güçlü hâle geleceğini kaydetti.

Türkiye’deki Rum kökenli vatandaşlarla ilgili bir sorunun yaşanmadığını vurgulayarak, daha önce el konulmuş olan Rum vatandaşlarına ait vakıf gayrimenkullerinin iadeleri istikâmetinde çıkarılan yasayla; hepsinin bedellerinin ödendiğini ve sahiplerine teslim edildiğini hatırlattı.

“İNANCINA GÜVENEN, İNANÇ HÜRRİYETİNDEN KORKMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bütün bunları yaparken hiçbir şeyden çekinmedik. Niye? ‘Bütün bu gayrimenkuller hak sahibinindir, bunların verilmesi gerekir’ dedik ve verdik. Niye? Şunu söylemem lazım: İnancına güvenen, inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz. Türkiye; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti. Aynı şekilde Yunanistan da demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti. Bilmiyorum bunun ötesinde daha farklı bir tanımı da var mı? Yok. Öyleyse bu dayanışmayı sürdürmek lazım.”

Yunanistan’ın Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’ye destek verdiğini; Türkiye’nin de bir dönem NATO’dan çıkan Yunanistan’ın tekrar NATO’ya kabul edilmesinde destek verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu dayanışmayı geliştirmemiz lazım ve geliştirmenin önünde de bir engel olduğunu görmüyorum” diye konuştu.

İstiklal Marşı şairi merhum Mehmet Akif Ersoy’un, “Ne çok söyle, ne büyük söyle, yiğit işte gerek/Lafı bol, karnı geniş soyları taklit etme/Sözü sağlam, özü sağlam, adam ol, ırkına çek” dizeleriyle öğrencilere tavsiyede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere okumalarını, düşünmelerini, uygulamalarını ve neticelendirmelerini salık verdi. Düşünülüp analizi yapılmadığı ve uygulanmadığı takdirde okumanın bir faydasının olmayacağını da dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bunları neticeye ulaştıracağız ki neyi yakalayalım? Başarıyı yakalayalım. Demek ki buradaki sır; oku, düşün, uygula, neticelendir. Sizlerde başarı için ben bu hasletleri görüyorum” dedi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 07/12/2017