Çocuklarımızı Proje ve Çözüm Üretebilen Bir Yaklaşımla Yetiştirmeliyiz


Çocuklarımızı Proje ve Çözüm Üretebilen Bir Yaklaşımla Yetiştirmeliyiz

Samsun Valisi Osman Kaymak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘TÜBİTAK 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Samsun Bölge Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını ardından TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak selamlama konuşmasını yaparak, proje hakkında bilgi verdi.

Ondokuz Mayıs Üniversite Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç programda yaptığı konuşmasında, “Bu anlamlı günde sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Üniversite çatısı altında böyle bir programın yapılması bizler için mutluluk verici. Üniversiteler insan yetiştirmekte, bilgi üretmekte, teknoloji üretmekte ama nihayetinde bütün bunları bu ülkenin yetiştirdiği insan ile gerçekleştirmekte. Öğrencilerimiz üniversitelere ne kadar iyi yetişmiş gelirse bu çatı altında verilecek hizmetlerin daha başarılı olması kaçınılmazdır. Bu nedenle bu program bizim için çok anlamlıdır.

Bu projeye katılan, dâhil olan tüm öğrencilerimiz bizim için birincidir. Onların bu yola girmiş olmaları bizleri son derece ümitlendirmektedir. Bu yolda son yıllarda önemli mesafeler kat edildi. Samsun hem ortaokul, hem lise öğrencilerinde Türkiye’de araştırma projeleri bakımından önemli bir başarıyı yakalamış durumda. Samsun proje sayısı itibariyle Türkiye’de üçüncü sırada. Bizim en önemli alt yapımız bu projeye katılan öğrencilerimizdir. Neticede bu öğrenciler bizim üniversitelerimize gelecekler. Ben bu projeye katılan bütün öğrencilerimizi kutluyorum” dedi.

Törende yaptığı konuşmada, hepimizin derdinin eğitim olduğunu ve ülkemizin bu mücadelede en önde olmasını arzuladıklarını kaydeden Vali Osman Kaymak, “Ülkemizin eğitim sistemi üzerinde hepimizin az çok fikri var. Türkiye’de maalesef yıllarca öğrenciyi okutan ama yeni bir şeyler ortaya koymasını sağlayamayan ezberci eğitim sistemi vardı. Son yıllarda bu fark edildi ve artık proje üreten, düşünen, bir şeyler ortaya koyan bir yaklaşımla Allah’a şükür ilerlemeye çalışıyoruz. Buna çok ihtiyacımız var. Bu yarışmalar, çocuklarımızdaki bu yönü ortaya çıkarması açısından çok önemli. O yönüyle de bu yarışmaları destekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin çok zor bir coğrafyada bulunduğunu dile getiren Vali Kaymak, “Türkiye’yi bu topraklarda barındırmak istemiyorlar. Onlara karşı nasıl mücadele vereceğiz? Bakın, Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fethettiğinde 21 yaşındaydı. O anlamda bu projeler için çok erken değil. Araştırma hevesi ve merakı bu yaşlarda başlıyor. Çocuklarımıza, ezberci sistemin ötesinde proje ve çözüm üretebilen bir yaklaşımla yetiştirmeliyiz. Zihni zorlamak, yeni bir şeyler üretmek ve düşünmek adına katkı sağlayan bu projeyi çok önemsiyoruz. Projeye katılan öğrencileri ve öğretmenleri tebrik ediyoruz. Projenin inşallah gelecek yıllarda da devam edeceğini ümit ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların sonunda TÜBİTAK 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Samsun Bölge Yarışması Biyoloji,  Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Matematik, Tarih ve Türkçe dallarında dereceye girenlere Valimiz Sayın Osman Kaymak ve diğer protokol üyeleri tarafından başarı belgesi ve ödül verildi.

TÜBİTAK 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Samsun Bölge Yarışmasına davet edilen Amasya 17, Giresun 10, Kastamonu 6, Ordu 18, Samsun 19, Sinop 4 ve Tokat ilinden 6 proje olmak üzere 80 proje arasından Biyoloji 2, Değerler Eğitimi 2, Fizik 2, Kimya 1, Kodlama 1, Matematik 4, Tarih 1 ve Türkçe 1 kategorilerinden seçilen 14 proje, 7-11 Mayıs 2018 tarihinde Kayseri’de düzenlenecek olan Türkiye Final Yarışmasında bölgemizi temsil edecek.

Programa ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Fakülte Dekanları, Mili Eğitim Müdür Yardımcıları, öğrenciler ve aileleri katıldı.


Yayın Tarihi: 28/03/2018