Cennet’ten Bir Köşe, “Kuş Cenneti”


Cennet’ten Bir Köşe, “Kuş Cenneti”

Hafta başında, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’da görev yapan ulusal ve yerel medya mensubu gazeteciler olarak bizleri Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde ağırladı. Burada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Kızılırmak Deltası, geçtiğimiz günlerde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne adaylık sürecini tamamlayarak, UNESCO Dünya Miras Merkezi’nin resmi web sitesinde geçici listedeki yerini almıştı. Bu ülkemiz ve Samsunumuz için gurur verici bir durum.

Samsun Kızılırmak Deltası 56 bin hektarlık alana sahip, Ondokuz Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında, Su kuşlarının, dünya üzerinde var olan üç göç yolundan bir tanesi. Delta, Doğal Sit, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ramsar Alanı’ koruma statüleri bulunuyor. Burada yaklaşık 350 adet kuş türü, manda, yılkı atları, balık, sürüngen çeşitleri yanında zengin bitki örtüsüyle korunmaya değer bir habitatı içerisinde bulunduruyor. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanlarını bir arada bulundurması, deltayı eşine az rastlanır derecede önemli kılıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Kızılırmak Deltası’nda kısa sürede pek çok düzenleme yapılmış, sadece yasa dışı avlanma ve kaçak yapılarla bilinen alanın tanıtımı ve güvenliği sağlanmış. Doğal değerimiz olan Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti’nin dünyaya tanıtılması, korunması ve uluslararası kaynaklardan da yararlanılarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilme girişimleriyle önce 'UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmiş,  geçici listeden sonra daimi listeye girmesi amacıyla adaylık sürecinin en kısa sürede tamamlanması için çalışmalar sürdürülüyor.

Başkan Yılmaz’ın bizlere Deltayı gezdirirken ki heyecanını anlatmak mümkün değil, belli ki emeklerinin karşılığını görmek kendilerinde olağanüstü bir heyecan oluşturmuş. Bizler de hayatımızda sadece resimlerde ve belgesellerde gördüğümüz kuş türlerini karşımızda sürüler halinde gördüğümüzde heyecanlandık, bir o kadar da gururlandık.

Başkan Yılmaz, gelecek nesillere Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni bütün doğallığı ile miras olarak bırakmak istediklerini ifade ederek “koruyarak, yaşatarak, buradaki hayatı, bütün doğallığı ile birlikte gelecek nesillerimize bir miras olarak bırakmak istiyoruz. Deltadaki kuşların yaşamlarını sosyal medya üzerinden dünyaya izletmek istiyoruz. Belli alanlara gizli kameralar yerleştirerek bu doğal güzellikleri sosyal medya üzerinden dünyaya izlettirmek istiyoruz” diyor.

Yaklaşık 6 saat Başkan Yılmaz’ın rehberliğinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni gezdik, ülkemiz ve şehrimiz adına gururlandık. Burası gerçekten adı gibi, Cennet gibi bir yer olmuş. Sayın başkanımızı tebrik ediyoruz. Başarılı ve gurur verici çalışmalarının devamını diliyoruz.


Yayın Tarihi: 23/09/2016

Diğer Resimler

Cennet’ten Bir Köşe, “Kuş Cenneti”
Cennet’ten Bir Köşe, “Kuş Cenneti”
Cennet’ten Bir Köşe, “Kuş Cenneti”