Bu Ülke Kendisine Güveneni ve Yatırım Yapanı Mahcup Etmez


Bu Ülke Kendisine Güveneni ve Yatırım Yapanı Mahcup Etmez

Borsa İstanbul’un kuruluş yıl dönümü ve yeni hizmet binasının açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buradan açıkça ifade ediyorum. Milletimiz ve devletimiz, ülkemizin bu zor günlerinde yanında olan, kendisine destek veren, fedakârlık yapan hiç kimseyi unutmayacaktır. Bu, parayla pulla ölçülemeyecek kadar büyük bir vefa duygusudur. Yatırımlarımızı, siparişlerimizi, istihdamımızı, üretimimizi, ticaretimizi artırmak için ne gerekiyorsa yapıp, ekonomi çarklarının işleyişine ivme kazandırmalıyız” dedi.

143 yıl önce Dersaadet Tahvilat Borsası adıyla faaliyete başlayan, 2013 yılında isim ve statüsü değişerek bugünkü halini alan Borsa İstanbul’un, güçlenerek çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan Takasbank binası, merkezi kayıt kuruluşu binası ve Kuyumcukent’teki kıymetli madenler saklama merkeziyle Borsa İstanbul yeni bir döneme girdiğini söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul’da hedef alınan noktalardan birinin Borsa İstanbul olmasının, tesadüf olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’ye yönelik her çeşit saldırı, ekonomi boyutuyla birlikte kurgulanıyor ve hayata geçiriliyor. Türk ekonomisinin derinliğinin olmadığı dönemlerde, bu saldırıların başarıya ulaşması çok daha kolaydı. 1994 ve 2001 krizlerinin, birkaç milyar dolarlık spekülasyonlarla tetiklendiğini biliyoruz. Cumhuriyetin ilanının ardından başlatılan sanayileşme hamlesinin önünün, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kesilmesinin de, çok basit operasyonlarla yürütüldüğünü görüyoruz. Türkiye’yi her şeyiyle dışa bağımlı hale getirmek isteyenlerin elleri üzerimizden hiç eksik olmadı” diye konuştu.

“ÜLKEMİZE YÖNELİK EKONOMİK SALDIRILAR DURMUŞ DEĞİL”

2003 yılından bu yana da, benzer yöntemlerin zaman zaman denenmek istendiğine, borsa, döviz kurları ve faizler üzerinden Türkiye’yi krize sürükleme çabalarının yaşandığına, dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan,  sözlerinin devamında şöyle dedi: “Ama artık şunu herkesin bilmesi lazım; eski Türkiye yok. Türk ekonomisinin rakamları, hacmi, çapı çok büyüdü. Buna rağmen ülkemize yönelik ekonomik saldırılar durmuş değil. Milletimiz bu oyunu gördüğü için, istiklalinin ve istikbalinin önemli bir parçası olarak kabul ettiği ekonomisine de sahip çıkıyor. 15 Temmuz gecesi darbecilerin silahlarını, bombalarını durduran milletimiz, ertesi sabahtan itibaren de ekonomiye yönelik saldırılara karşı ülkesine siper oldu. Demokrasi nöbetleri gibi ekonomi nöbetleri tutan milletimizin her bir ferdine şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Tabii biz direndikçe, mücadele ettikçe, karşımızdakiler de saldırı çıtasını yükseltiyorlar. Son günlerde döviz kurunu silah olarak kullanıp yine üzerimize gelmeye başladılar. Varsın gelsinler. Biz de bunları alternatiflerini üretiyoruz, üretmeye devam edeceğiz. Hiçbir ekonomik rasyonalitesi, temeli, karşılığı olmayan bir şekilde döviz kurunun yükseltilmesinin başka bir izahı yoktur.”

“EKONOMİDEKİ GÜNCEL SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ADIMLAR, HIZLI VE KARARLI ŞEKİLDE ATILMALI”

Türkiye’nin, döviz kuru üzerinden yapılan bu saldırıyı karşılayacak gücünün ve imkanlarının olduğunu; ancak tüm çabalara rağmen üstesinden gelinemeyen hızlı hareket edememe sorunu yüzünden böyle bir görüntüye sebebiyet verildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlgili kurumlarımız, bekleyip, kendi zaviyelerinden meseleyi etraflıca değerlendirdikten sonra ve ihtiyatlı bir şekilde harekete geçiyorlar. Bu da, son günlerde yaşadığımız döviz spekülasyonlarında olduğu gibi, milletimizin moralini bozacak düzeyde dalgalanmalara yol açıyor” dedi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 15/01/2017