Başkan Genç, Kudüs Tespitlerini Anlattı


Başkan Genç, Kudüs Tespitlerini Anlattı

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte İsrail’in ablukası altındaki Kudüs’e yerinde destek veren Canik Belediye Başkanı Osman Genç, insanlığın ve Müslümanların aklının işgal altında olduğunu belirterek, 3. Bin yılda Müslümanların güçlü olması için bilgi üretmesi ve 4. Sanayi devrimini gerçekleştirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Canik belediye Başkanı Osman Genç, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle birlikte “Samsun’dan Kudüs’e Yolculuk Var” projesi kapsamında gerçekleştirilen 4 günlük Kudüs ziyaretini Canik Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi. Kudüs ve Mescid-i Aksa Ziyareti Bildirisi’nin okunduğu toplantıda, Kudüs ve Müslümanların güçlü ve özgür olması için önemli tespitlerde bulunan Başkan Genç, Kudüs’te insanlığın ve Müslümanların aklının işgal altında olduğuna işaret ederek, 3. Bin yılda özgür ve güçlü olmanın yolunun bilgi üretmek olduğuna vurgu yaptı.

‘KUDÜS ÖZGÜRSE, İNSANLIK ÖZGÜRDÜR’

Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte destek olmak için Kudüs ziyaretini gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Genç, “Kudüs’ün, Filistinli kardeşlerimizin içinde bulunduğu şartları yerinde görmek, destek ve moral vermek için bu ziyareti gerçekleştirdik. 6-10 Eylül arasında Filistin’de toplumun her kesiminden insanlarla, derneklerle, iş adamları, vali ve kurum başkanlarıyla bir araya geldik. Adeta oranın nabzını tuttuk. Her yerde güler yüzle, samimiyetle karşılandık. Kudüs ne kadar özgür ise insanlık o kadar özgürdür. Çünkü Kudüs, Peygamberlerin geldiği, bütün dinlerce ortak kutsal olan yerdir. Kudüs’te insanlığın ve özellikle de Müslümanlığın aklı işgal altındadır. Çünkü Siyonist İsrail bu kutsal yerleri işgal etmektedir” dedi.

‘3. BİN YILDA BİLGİYİ ÜRETEN GÜÇLÜ OLUR’

“Kudüs’ü özgürleştirecek olan birlikteliğimizdir” diyen Başkan Genç, “Kudüs özgür olana kadar madden ve manen yanında olacağımızın teminatını Kudüs’te Canik Belediyesi ile Kudüs Belediyesi arasında ‘Kudüs’e Destek Paktı’ imzalayarak gerçekleştirdik. İlk önce şunu oturup düşünmeliyiz. Kudüs nasıl bizden düştü? Bilgi üretemezsek, 4. Sanayi devrimini gerçekleştiremezsek Müslüman kardeşlerimize, zulüm gören Müslüman beldelerimize özgürlüğü getiremeyiz. Yeni bin yılda bilgiyi üreten güçlü olur. Güçlü olan da dünyaya hükmeder. 3. Bin yılda Müslüman devletlerinin hakim olmasını istiyorsak bilgiyi üretmek zorundayız” diye konuştu.

‘SİSTEMATİK VE PLANLI SALDIRILAR’

Özellikle son yıllarda dünyada yaşanan bir takım gelişmelerin, Müslümanlara karşı sistematik ve planlı saldırıların yapıldığını gösterdiğini ifade eden Başkan Genç, “Filistin topraklarını adım adım işgal eden İsrail aynı zamanda burada yaşayan Müslümanların yaşam haklarına ve inanç hürriyetlerine de acımasızca saldırmaktadır. Bu gelişmeler karşısında Filistinli kardeşlerimize destek olma, istişare etme amaçlı Canik Belediyesi olarak Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Platformu işbirliği ile Sivil Toplum Kuruluşlarımız ile bir araya gelerek ‘Samsun’dan Kudüs’e Yolculuk Var’ projesi geliştirdik. İnsanlık tarihinin en eski şehirlerinden biri olan İşgal altındaki mübarek belde Kudüs’e 30 sivil toplum kuruluşumuz ile birlikte giderek orada yaşananlara karşı tepkimizi dile getirdik” şeklinde konuştu.   

‘ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNULDU’

Kudüs’ün,  İslamiyet’in olduğu gibi Yahudiliğin, Hıristiyanlığın da önemli dini merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Başkan Genç, “Orada gerek Kudüslü yöneticiler, üniversite, büyükelçilik, vali, işadamları, sivil toplum kuruluşları ile önemli temaslarda bulunduk. Açıkça anlaşılmıştır ki Müslümanlar için, Filistin ve Kudüs davası bir var olma sorunudur. Bu olaylar karşısında tüm İslam alemi gerekli tepkiyi göstermedikçe bu tür olaylar devam edecek ve Siyonizm daha da ileri gidecektir. Müslüman ülkeler bu tarz saldırı ve işgal girişimlerine karşı bir araya gelip ortak tepki, ortak güç göstermedikçe Müslümanlara yönelik  zulümler, baskılar hiç bitmeyecektir” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLIĞIN AKLI İŞGAL ALTINDA’

Kudüs’te mescidin ibadete kapatılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başkan Genç, şunları söyledi: “İbadethanelerin işgal edilmesinin ve gerçek maksatlarının dışında kullanılmasının ne demek olduğunu en iyi Türkiye coğrafyasında yaşayan biz Müslümanlar biliriz. Tam da bundan dolayı başta Türkiye olmak üzere bütün bölgesel ve küresel aktörleri, Sivil Toplum Kuruluşlarını haklı bir dava olan Filistin davasının yanında yer almaya ve Filistin halkının işgale karşı verdiği haklı mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.  Kudüs insanlığın aklıdır. Bu aklı işgal edenler işgali kaldırmalıdır. Bu tarihi sorumluluğu yerine getirme noktasında üzerine düşen görevi yerine getirmeyen ulusal ve uluslararası aktörleri uyarmanın öncelikli görevimiz olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Yüce Rabbimizden, çevresini mübarek kıldığı Mescid-i Aksa’yı, Peygamberler şehrini, Hz. Ömer’in (r.a), Selahaddin Eyyûbi’nin, Sultan Abdülhamid’in emaneti olan Kudüs’ü özgürleştirecek şuur, güç ve vahdeti biz Müslümanlara vermesini niyaz ediyoruz.”  

‘HER BABAYİĞİDİN HARCI DEĞİL’

Başkan Genç’in Kudüs’e gitmesinin önemine işaret eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Metin Yılmaz da, “Oraya gitmek her babayiğidin harcı değil. İsrail tarafından evi gasp edilmiş, İsrail bayrağı dikilmiş kadının evine, o sokağa girmek ve İsrail polisinin yanında basın açıklaması yapmak öyle kolay bir iş değil. Çünkü Mossad’ın bütün ajanları orada. O kadar büyük baskı var. Ben İnşallah Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşacağına inanıyorum” dedi. Toplantıya Başkan Osman Genç’in yanısıra, İlahiyat Fakültesi Dekanı Metin Yılmaz, Samsun Sivil Toplum kuruluşları Platformu Genel Sekreteri Ali Saral Sarıalioğlu ile Canik Belediyesi Dış İlişkiler Birimi Müdürü Ali Kemal Tural ve Kudüs ziyaretine katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Yayın Tarihi: 15/09/2017