Bakan Elitaş’dan Samsun’a Övgü


Bakan Elitaş’dan Samsun’a Övgü

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Samsun Büyükşehir Belediyesi ziyaretinde yaptığı konuşmada, Samsun’un ihracat artışı, kadın istihdamı ve işsizlik oranları konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarıyı yakalamış olduğunu söyledi.

Bir fabrikanın açılışını yapmak ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile toplantı yapmak için Samsun’a gelen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Ziyarete bakanlarla birlikte Vali İbrahim Şahin, Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bakan Mustafa Elitaş, Bakan Akif Çağatay Kılıç ve beraberindeki heyeti Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde konuk etmekten duyduğu onuru ve memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmada konuklarına Samsun’un ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı ile ilgili bilgi verdi.

 “SAMSUN ÇOK ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETMİŞ”

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Samsun’da olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ederek, “Samsun tarihimizin en önemli kentlerinden birisi. Cumhuriyetimizin marka şehirlerinden, sembol şehirlerinden birisi. Bu bölge gelişmeye bakir bir alan. Gelişmeye çok müsait bir alan. 2002 yılından buyana baktığınız zaman Samsun hem ihracat yönünden, hem istihdam yönünden çok önemli mesafeler kat etmiş. İhracatını 2002 yılından buyana 11 misli artıran bir il konumunda. Türkiye ihracatı 13 yılda 4 misli artarken Samsun ihracatını 11 misli artırma başarısı göstermiş illerden birisi. Ancak Türkiye’deki ihracatçı sıralamasına baktığımızda henüz arzu edilen seviyede değil. Kadın istihdamı konusunda Türkiye ortalamasının çok üzerinde kadın istihdamı var. Türkiye ortalaması %27.5 civarındayken, Samsun ilimiz %31’lik bir başarılı kadın istihdamına sahip. İşsizlik oranında baktığımızda işsizlik oranında da imrenilecek bir pozisyonda. %7’nin altındaki işsizlik oranıyla Türkiye ortalamasının baya altında bir işsizlik oranı var.” Diye konuştu.

“ STK’LARIN FİKİRLERİNİ ALACAĞIZ”

Bugün sivil toplum örgütleri ile Samsun’u ve Türkiye’yi konuşacaklarını kaydeden Elitaş, sözlerine şu şekilde devam etti;  “ Samsun’u nasıl geliştirebiliriz, Samsun’da yatırımı nasıl artırabiliriz, Samsun’da turizmi nasıl zirveye çıkarabiliriz, bunları konuşacağız. Samsun’da turizm alanında baktığınızda 2002 ve 2015 arasındaki yatak artış sayısında da çok önemli bir artışın olduğunu görüyoruz. STK’larla bugün yapacağımız toplantıda, onların görüş ve kanaatlerini alacağız. Yarın için Samsun’da ne yapabiliriz, bundan sonraki süreçte 2023 hedefine giderken Samsun’daki eksiklikler nelerdir diye yaşayan ekonomiye sorup, uygulayıcı ekonomi olarak biz de değerlendirip hayata geçirmek için gayret göstereceğiz. Bugün belki Teşvik sistemini burada değerlendirirken STK’ların bize verecekleri bir fikir kıvılcımı ile Türkiye’nin önünü açacaklar. Gezdiğimiz yerlerde görüyorum ki STK’lardaki arkadaşlarımız da dahil ekonomi bakanlığının verdiği teşviklerden pek haberdar değiller. Biz bunun üzerinde bir süreç başlattık ve Ekonomi Bakanlığı olarak da ilk hareketi buradan başlatıyoruz. Yani İlk adımı buradan atıyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın yaptığı faaliyetleri ve STK’ların Türkiye değerlendirmeleri nelerdir bunun ilk hareketini buradan başlatmış oluyoruz.”


Yayın Tarihi: 08/04/2016