Köklü Geleneklerimizden Biri: Ahilik


Köklü Geleneklerimizden Biri: Ahilik

Ahilik Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, şu ifadeleri kullandı:

“Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında yükselmesi ve gelişmesi gibi değerleri esas alır. Hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşmesidir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamındaki köklü geleneklerinden biridir.

Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değerden sadece biridir.

Ahiliğin ilkeleri, sadece esnaf ve sanatkârları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştiren ilkeler değil, aynı zamanda evde, işte, toplumda mutluluğun temellerini oluşturan ilkelerdir. Anadolu'da kardeşliğin, birliğin ve toplumsal huzurun sağlanmasına öncülük etmiştir.

Ahilik haftasında Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle anıyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün halkımızın Ahilik haftasını en içten dileklerimle kutluyor, hayırlı bol kazançlar diliyorum.”


Yayın Tarihi: 17/09/2017