Samsun İnşaat Fuarı 3. Kez Kapılarını Açtı


Samsun İnşaat Fuarı 3. Kez Kapılarını Açtı

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen yapı, inşaat malzemeleri, tesisat, ısıtma, soğutma, havalandırma, doğalgaz ve teknolojileri alanında faaliyet gösteren firma ve markaların katıldığı, ‘3. Samsun İnşaat Fuarı 2017’nin açılışı Gençlik ve Spar Bakanı Akif Çağatay KILIÇ’ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Genel Müdür ALAGÖZ,  “3 ayda 4 fuar yaptık”

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat ALAGÖZ, “3 ayda 4 fuar yaptık. Bu gerçekten Samsun’un fuarcılık sektörü açısından ne kadar doğru bir noktada olduğunun en temel göstergelerinden bir tanesidir. İnşallah bu fuarların üzerine yeni ve daha güzel fuarlar yaparız”dedi.

Başkanı YILMAZ, “ekonomimizin şah damarı inşaat sektörüdür”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ yaptığı konuşmasında, “Tekkeköy artık fuarlarıyla ve spor tesisleriyle büyük bir sinerji alanına dönüşüyor. Bugün açılan inşaat fuarını da çok önemsiyorum. İnşaat Fuarı sektörel olarak sadece kendini değil, kendi dışında dekorasyondan ev tekstiline kadar birçok sektörü de tetikleyen bir şey. Şunu çok iyi biliyoruz ki inşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir. Çünkü ekonomimizin şah damarı inşaat sektörüdür. Bu tür fuarlar sektördeki gelişimi ve değişimi görebilmek için büyük bir fırsat. Aynı alanda üretim yapan firmalar arasında rekabeti arttırmak ve firmaların kaliteyi yükseltmesi açısından, sektördeki yeniliklerin bir arada sergilenmesi çok önemli"dedi.

Vali ŞAHİN, “yatay yapılaşmayı bir kültür haline getirmeye çaba sarfediyoruz"

Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN ise yaptığı konuşmasında, "Ben öncelikle TÜYAP Genel Müdürünü kutuluyorum. Gerçekten her defasında çok daha düzeyli, kaliteli bir üst sekmende çıkardıkları bir fuar uygulaması getiriyorlar. Samsun önceden bir fuarlar kenti olarak biliniyordu. Bu fuarlar zamanla panayıra dönüşmüştü ama sonrasında kalktı. Bu güzel yapının ortaya çıkmasıyla beraber de yeni fuarlar ortaya çıktı. Özellikle yapı, inşaat malzemeleri fuarı eskiden olduğu gibi çimento, demir satmanın dışına yavaş yavaş çıkıyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu dikey yapılaşmaya dur denmesi gerektiğini ve yatay yapılaşmanın öne çıkarılması gerektiğini vurgulamasından sonra, biz de başta Samsun olmak üzere çevre iller ve özellikle Türkiye’de yatay yapılaşmayı bir kültür haline getirmek özellikle eski yapıları, eski binaları ortaya çıkaracak bir çaba sarfediyoruz. Bir taraftan da bu eski yapıların, binaların modern ihtiyacı karşılayacağı şekle dönüştürmekle ilgili de gayret içerisinde olunması gerekiyor. Bu fuarların da buna vesile olması gerektiğini düşünüyorum.

Samsun ile Ankara arasına yapılacak olan Ankara-Samsun hızlı tren projesi aslında üçe bölünmüştü. Bu ihalenin üçe bölünmesinin esprisi de daha hızlı yapılması içindi. İki bölümün proje ihalesi ve projeleri bitti. Üçüncü ayağı olan Merzifon-Samsun ayağı biraz gecikmişti, şu an yapılıyor.

İnşallah bu projeler biter, peşinden de inşaat ihaleleri yapılır da Samsun hızlı trene kavuşur. Bu çalışma Samsun’un Ankara’ya yakınlaşması adına da çok önemli bir çalışma. İnşallah elbirliğiyle özellikle Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yıl dönümü 2023 yılında Ankara’dan misafirleri buraya hızlı teren ile taşırsak bu Samsun için çok önemli olur. Ben bu fuarın ve diğer bütün fuarların Samsunumuza, Samsun insanına ve ülkemize güzellikler, hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum”dedi.

Bakan Çağatay KILIÇ, “Yapılarımız akıllı yapı olmalı”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ yaptığı konuşmasında, “Bundan 15 sene önceki bir yatırımla alakalı olarak harekete geçmek için işlemi başlatmak üzere yola çıktığınızda ruhsat alma işlemi bir süre, planlama bir süre, ihale bir süre derken zaman geçiyordu. Eskiden bir genel müdürün ataması 6 ay sürüyordu. 6 ay süren bir atamayla siz ne kadar iş yapabilirsiniz. Zaten 6 ay bile sürmeyen hükumetler bile var. Bunların hepsi üst üste gelince belli bir istikrar, ivme kazanılınca böyle büyük işler de arka arkaya hızlı bir şekilde gelmeye başlıyor. Bugün burada İnşaat Fuarı olarak adlandırdığımız 3. Fuarı açıyoruz. Bütün bu sektörü burada bir araya getirip önemli bir birlikteliği sağlamış olmaktan TÜYAP’ı tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemler içerisinde daha da yoğun çalışmaların temelinin atıldığı bir dönemden geçiyoruz.

Bugün Resmi Gazetede yayımlandı. İhracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi konusundaki Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Bununla beraber de bol kazançlı günlerin önü açılmış oldu. Ekonomi Bakanlığı bununla ilgili çalışmasını yapıp, kriterleri hızlı bir şekilde belirledikten sonra 15 gün içerisinde bu anlamdaki adım da hayata geçmiş olacak. Bu da inşallah iş dünyasına bereketli olur. Artık bizim çok farklı noktadaki mimari özellikleri de içerisinde barındıran çalışmalara imza atmamız gerekiyor. Bakanlıklar olarak birçok projeye imza attık. Sadece benim bakanlığımdaki yatırımları saysam akşama kadar konferans vermem gerekir. Ama şunu değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda yapı, inşaat fuarındayız. Artık bizim çok farklı noktadaki mimari özellikleri de içerisinde barındıran çalışmalara imza atmamız gerekiyor. Burada bir yavaşlığımız var. Bir eksiğimiz olmuş olabilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dile getirmiş olduğu gibi yüksek değil yatay mimari olarak çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Belli dönemlerde yapılması gereken bazı yerlerde yapılması gereken yoğun çalışmalardan dolayı yapılmış olan şeyler olmuş olabilir.

Bizim medeniyetimizde doğal hayatla iç, içe yaşamalı ve o anlamda da buradaki dikkati öne çıkarmaktan gelen bir anlayış olmalı. Dolayısıyla bizim bu noktada gelmiş olduğumuz ekonomik anlamdaki yükselişle beraber daha farklı anlamdaki yatırımları da hayata geçirmek için çalışmamız gerekiyor. Yapılarımızın çağın dönemi içerisinde akıllı yapı olarak tabir ettiğimiz binalar gibi olmalı. Yani kendi enerjisini üreten, kendini yenileyen ve uzun seneler içerisinde düşük maliyetlerle hayatta kalacak olan çalışmaların ve binaların hayata geçirilmesi üzerine çalışıyoruz. Bunun için Ar-Ge gerekiyor. Dolayısıyla Ar-Ge yatırımlarının ciddi manada yükselmesine çaba sarf ediyoruz. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme konusunda da büyük bir potansiyelimiz var. Gençiz, dinamiğiz, girişimciyiz. Tek yapmamız gereken, birlik içerisinde daha yoğun bir çalışmayla merdivenleri koşarak çıkmak. Tarihimizden ve medeniyetimizden gelen gücü kullanarak geleceğe hep beraber yürümektir”dedi.

Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ, Vali İbrahim Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından fuarın açılışı gerçekleştirildi.


Yayın Tarihi: 23/03/2017